Uppsala kommuns Överraskning 2010
"När stad möter land"
Konstinstallation skapad av Monika Ågren

Under fredagen invigdes helgens firande av Carl von Linnés 303-årsdag. Årets överraskning stod konstnären Monika Ågren från Örsundsbro för med ett torvinbäddat, grönskande rum på S:t Eriks torg.

– Jag ville ta med mig landet till staden och dela med mig av det jag upplever, säger hon.
En mullstig kantad av björksly leder fram till det borgliknande rummet – eller amfiteatern som Monika Ågren kallar den. Där inne bland torvblocken råder en fuktig, dämpad och rofylld stämning. Ormbunkar, maskrosor och torkade gäddhuvuden står sida vid sida med jordgubbar, rabarber och penséer.

Besökaren Mari Bruce sätter sig ned på en korgstol i rummets mitt med sandalerna i handen och sitter kvar, medan de andra besökarna strömmar förbi.
– Jag kommer direkt från jobbet och hade inga förväntningar alls. Men så fick jag en impuls att ta av mig skorna när jag gick på stigen. Och när jag kom in hit så kom plötsligt lugnet, säger hon.

Konstverket innehåller 2 100 torvblock och 200 lastpallar och har byggts upp av 13 personer under ett hektiskt dygn. Men för besökarnas del hoppas Monika Ågren att lugnet infinner sig.
– Jag har skrivit på skylten att man ska slå av mobiltelefonen när man går in för jag vill att man ska uppleva med alla sinnena. Ibland tror jag vi glömmer bort att använda dem eftersom vi jämt är uppkopplade och ständigt tillgängliga. Det här är tänkt som ett andrum i staden, säger hon.

UNT 20100521