INTERFAITH CLIMATE SUMMIT 20081127

UNT

- Var är Nordpolen? Den ska vara uppåt.
Mossabollen är sextio kilo tung, nästan en meter i diameter och äntligen på plats innanför domkyrkans portar. Av olika sorters mossor och lavar framträder länder och kontinenter på den fluffiga ytan och nu gäller det bara för floristen Monika Ågren och hennes bärhjälpare att vrida klotet så väderstrecken hamnar åt rätt håll.
- Jag har levt med den här bollen i två veckor, säger Monika Ågren och pustar ut.
Sedan hon för en månad sen fick uppdraget att blomstersmycka bland annat domkyrkan och universitetsaulan inför klimatkonferensen har hon jobbat nästan dygnet runt. Förutom jordgloben av massiv mossa och ståltråd, själva sinnebilden för den gröna jord vi måste vårda, har hon skapat nästan trettio olika blomsterarrangemang.

Allt är, som alltid när hon gör något, ekologiskt och närodlat. Mossan är plockad i ett dike i Örsundsbro och krukorna är gjorda av halm och lera från Alsta gamla tegelbruk.
- Det är själva tanken, att det ska stämma med klimattemat, säger Monika Ågren samtidigt som hon dirigerar sina medhjälpare att bära in blommorna till rätt plats och på rätt sätt så att inget skadas.