LINNÉVECKAN 20 - 27 MAJ 2007

Pressrelease

För rikssalens blomstersmyckning svarar Monika Ågren, florist och konstnär från Uppsala. Borden och fönstren pryds av sammanlagt ett nittiotal blomsterdekorationer. Borddekorationerna går i svenska flaggans gult och blått och den japanska flaggans vitt och rött. Små etiketter med blommornas latinska namn finns utlagda på borden. I rikssalens fönster finns större blomsterarrangemang liksom i ankomsthallen.

Blomsterarrangemangen ska symbolisera våren och Linné. Endast växter som användes på Linnés tid har använts. Blåklint, solrosor, borstnejlika, fingerborgsblomma, träjon (en sorts ormbunke) och heliotrop är några exempel. Även blommor som fått namnet efter Linnés lärjungar som exempelvis Dahlia (Andreas Dahl), Thunbergia (Carl Peter Thunberg) och Alströmeria (Clas Alströmer) har fått ett framträdande plats.

UNT

Blommor har också hållit floristen Monika Ågren med butik vid S:t Eriks torg vaken större delen av dygnets timmar den senaste veckan. Dels ansvarade hon för blomsterdekorationerna till den stora banketten på Uppsala slott för den japanske kejsaren, dels har hon arbetat med en present till brudparet. Hemlighetsfullt är det men så mycket kan avslöjas att det blir ett lite stycke Linnéträdgård som paret Lisa och Christian får.
-Det blir både ettåriga och perenner, berättar hon där hon står i sin ?trädgårdsverkstad?. Vi examinerar tillsammans: tovsippa, träjon, stjärnflocka, heliotrop, spikklubba, stormhatt, lavendel, basilika, sommarbrowallia, körsbärstomater och många fler. Växterna planteras i en jättekorg, lämplig att ha på balkongen. Men som sagt detta är en hemlighet fram till bröllopsdagen.